Britse jongen veroordeeld voor vampiermoord

Een Britse jongen van zeventien is vrijdag schuldig bevonden aan de moord op een hoogbejaarde vrouw. Hij heeft haar hart uit haar lichaam gesneden en haar bloed opgedronken om zo onsterfelijk te worden. De jongen was geobsedeerd door vampiers.

AP Ned

Rechter sir Stephen Richards oordeelde dat Mathew Hardman moet worden opgesloten "naar het behagen van Hare Majesteit" - in Groot-Brittannië de gebruikelijke straf voor minderjarigen die schuldig zijn bevonden aan moord. Het komt neer op minimaal twaalf jaar cel.

"Waarom je op deze manier hebt gehandeld is moeilijk te begrijpen", zei de rechter, "maar ik neig naar de conclusie dat je inderdaad geobsedeerd was door vampiers, dat je echt geloofde dat deze mythe waar was, dat je dacht onsterfelijk te worden door andermans bloed te drinken en dat je dat idee onweerstaanbaar vond." Hardman heeft geen schuld bekend, maar het bewijs tegen hem was overweldigend, oordeelde Richards.

Op 24 november vorig jaar drong hij het huis van de 90-jarige weduwe Mabel Leyshon in Llanfairpwll in het noorden van Wales binnen. Hij had ooit de krant bij haar bezorgd. Hardman viel haar van achteren aan terwijl ze televisie zat te kijken en bracht haar met 22 messteken om het leven. Daarna sneed hij het hart uit haar lichaam en legde het in een steelpan op een zilveren schotel. Hij sneed de benen van de vrouw open om het bloed op te drinken. Bij de voeten van de vrouw trof de politie twee gekruist neergelegde kachelpoken aan.

Een maand vóór de moord op Leyshon was Hardman aangehouden omdat hij had geprobeerd een Duitse uitwisselingsstudente met geweld te dwingen hem in zijn nek te bijten. Hij geloofde dat de Duitse een vampier was en wilde er zelf ook een worden.