Wall Street verliest vertrouwen in economie

De effectenbeurs in New York heeft donderdag zware verliezen geleden. Amerikaanse beleggers verloren het vertrouwen in hun economie, nadat uit gegevens van inkoopmanagers was gebleken dat de verwerkende industrie in de Verenigde Staten amper meer groeit.

Belga

De Dow-Jonesindex zakte door het slechte nieuws 229,97 punten (2,6 procent) op 8506,62. De Nasdaq-index zakte verder weg, 3,6 procent op 1280,17 punten.

Termen van "verschrikkelijk" tot "desastreus" vlogen over de beursvloer in New York toen de cijfers van de inkoopmanagers binnendruppelden. Woensdag hadden deskundigen al argwaan gekregen, nadat de overheid een tegenvallende groei voor de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal hadden gepubliceerd. President Bush en minister van Financiën O'Neill probeerden toen beleggers nog moed in te spreken, maar donderdag was er geen redden meer aan. Beleggers vrezen al voor een tweede recessie in korte tijd.

De aandelen gingen over een breed front onderuit, met in de Dow-Jonesindex als grootste verliezers het olieconcern Exxon Mobil, Intel en Walt Disney. Exxon werd afgestraft voor een stevige daling van zijn nettowinst in het tweede kwartaal.

In de Dow steeg alleen JP Morgan Chase. Van de grote technologiefondsen gingen alleen de koers van 3Com en Sun Microsystems omhoog. De technologiesector werd extra hard getroffen doordat softwareontwikkelaar Adobe Systems zijn omzetdoelstelling neerwaarts moest bijstellen.

De arrestatie van twee bestuurders van WorldCom zorgde voor enige nervositeit op Wall Street. Dagelijks raadplegen handelaren de website van beurswaakhond SEC om te kijken welke bestuurders de juistheid bezweren van de resultaten van hun bedrijven in het verleden. Topman Jeffrey Immmelt en financieel bestuurder Keith Sherin van General Electric deden dit donderdag. De bestuurders van ruim negenhonderd bedrijven hebben nog tot 14 augustus de tijd.

De euro zakte in New York aan het eind van de handel terug naar een niveau van 0,9790 dollar. In Amsterdam kwam de koers nog uit op 0,9795.