Grote schade door noodweer in Noord-Duitsland

Noodweer heeft donderdagavond in het noorden van Duitsland grote schade aangericht. Honderden kelders liepen onder en brandweer en politie konden de verzoeken om hulp nauwelijks aan.

Belga

In de deelstaat Nedersaksen werden vooral de gebieden rond Stade, Cuxhaven en Lüneburg zwaar getroffen. In de laatste plaats stond het water in de straten op sommige plaatsen 75 centimeter hoog. De stad Adendorf had te kampen met een windhoos. Twee auto's werden omvergeblazen, daken werden van huizen gerukt en containers voor oud papier zoefden door de lucht.

In Hamburg moesten de negenhonderd medewerkers van de politie en brandweer ongeveer 1400 keer in actie komen. "Wij hebben hard moeten vechten", aldus een woordvoerder van de brandweer vrijdagochtend. Omgevallen bomen legden op sommige lijnen het openbaar vervoer stil. De snelweg A24 bij Hamburg moest tijdelijk worden afgesloten. Aan de rivier de Elbe werd een woonwagen omvergeblazen, waardoor een vrouw lichtgewond raakte. Een net geopende meubelzaak in het zuiden van Hamburg dreigde onder water te lopen.