Italiaanse Senaat steunt Berlusconi met omstreden wet

Onder luid geroep van "schande, schande" door betogers buiten het parlementsgebouw heeft de Italiaanse Senaat donderdagavond een wet aangenomen die volgens de oppositie de Italiaanse premier Silvio Berlusconi kan helpen een corruptieproces te winnen.

AP Ned

Na een stormachtig debat verlieten veel senatoren van de centrumlinkse oppositie de Senaat, die de wet daarna met 162-9 stemmen aannam. Het Huis van Afgevaardigden, waarin de regering eveneens een ruime meerderheid heeft, zal het wetsontwerp in september na het zomerreces behandelen.

Krachtens de wet mogen verdachten een verzoek indienen om hun proces vervallen te laten verklaren of voor een andere rechtbank te brengen als zij "legitieme verdenkingen" hebben dat rechters bevooroordeeld zijn.

Berlusconi is in Milaan verwikkeld in een proces waarin hij wordt beschuldigd van omkoping van rechters in de jaren '80. Hij voert al lange tijd aan dat hij het slachtoffer is van 'linkse' aanklagers die er op uit zijn hem ten val te brengen.

De premier heeft zich in het verleden tegen tal van aanklachten moeten verweren die betrekking hadden op het enorme concern waarover hij de scepter zwaait - compleet met tv-stations, dagbladen en de voetbalclub AC Milan. De beschuldigingen betroffen boekhoudkundige malversaties, illegale financiering van zijn politieke partij en de omkoping van belastingfunctionarissen. Hij werd in verscheidene zaken vrijgesproken en ging in enkele andere vrijuit door verjaring.