Israëlisch leger valt Nablus binnen

Israëlische troepen zijn vrijdagmorgen vroeg het oude centrum van Nablus binnengegaan, nadat zij met 150 gepantserde voertuigen de Palestijnse stad op de Westoever in waren getrokken. De operatie volgt twee dagen na de aanslag op de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem, waarbij zeven doden en meer dan tachtig gewonden vielen.

AP Ned

BR>

Bewoners van Nablus vertelden dat de tanks en pantserwagens de stad 's nachts van vier kanten waren genaderd. Onder de voertuigen waren ook bulldozers, wat wijst op plannen om gebouwen te vernielen. In de stad omsingelden de tanks het oude centrum, waarna de militairen hun voertuigen verlieten om de straten en huizen te doorzoeken. Bij schotenwisselingen met gewapende Palestijnen die zich tegen de inval verzetten werden twee van de Palestijnen doodgeschoten, aldus de zegslieden.

In het nabijgelegen dorp Salem omsingelden Israëlische troepen het huis van de 28-jarige Hamas-activist Amjad Jubur (28). Volgens een buurman schoten zij Jubur dood na hem de handen op de rug te hebben gebonden.

Het leger zei in een verklaring dat Nablus diende als een actiecentrum voor terreurgroepen, aangevoerd door Hamas en Fatah, die bij tal van aanslagen betrokken waren geweest.

De bewoners van Nablus leven al zes weken onder Israëlische bezetting. Net als in de andere zes Palestijnse steden die Israël op 20 juni heeft bezet heeft in de stad al die tijd een bijna permanent uitgaansverbod gegolden. Voordat de nieuwe troepenmacht arriveerde hadden de bewoners het verbod drie dagen genegeerd en waren zij massaal de straat op gegaan.

In Hebron bliezen Israëlische militairen een huis op van de familie van een Palestijn die in november een aanslag pleegde in Jeruzalem. In Tulkarem werd het huis neergehaald van een Hamas-lid dat in maart 2001 het vuur opende op Israëliërs in de kustplaats Netanya en drie slachtoffers maakte.

In de Gazastrook kwam een Palestijn om en raakten twee Palestijnen gewond bij schotenwisselingen met Israëlische troepen die huizen neerhaalden bij de grens met Egypte.

De Israëlische radio maakte donderdag bekend dat de commandant van de Israëlische strijdkrachten op de Westoever, Yitzhak Eitan, een uitzettingsbevel heeft getekend voor twee familieleden van Palestijnse aanvallers en dat procureur-generaal Elyakim Rubinstein er zijn goedkeuring aan heeft gegeven. De twee, die van de Westoever naar Gaza zouden worden gedeporteerd, hebben tot vrijdagmiddag de tijd om in beroep te gaan. Zij zouden een rol hebben gespeeld bij aanvallen in Tel Aviv en bij de joodse nederzetting Emmanuel op de Westoever waarbij acht Israëliërs zijn omgekomen.