Taxichauffeurs vormen front tegen wegenwerken aan Leien

"De drieënhalf miljoen taxiklanten die jaarlijks in Antwerpse taxi's door de stad rijden, worden niet ernstig genomen." Dat zegt de Antwerpse taxisector uit protest tegen de grootscheepse werken aan de Leien, die op 4 en 5 augustus starten.

Belga

Vanaf vrijdag verspreiden alle Antwerpse taxichauffeurs strooibriefjes met hun grieven rond de wegenwerken. De Leien verbinden immers het historische hart van Antwerpen met de randgemeenten en met diverse snelwegen. Volgens de taxichauffeurs zullen de werken hen heel wat tijd- en geldverlies kosten.

Maar de taxibestuurders komen naar eigen zeggen ook op voor hun klanten. "Die zijn immers niet zonder meer gebaat met de ingrijpende vernieuwingen van de Leien tussen 2002 en 2005 ", zegt Kristof Thijssens van de nationale Groepering van de Taxi-ondernemingen en de diensten voor de Locatie (GTL). "Snel naar de dokter, naar de luchthaven, naar een afspraak. Het is niet meer evident."

Het openbaar vervoer in Antwerpen kan tijdens de werken doorstromen via een alternatieve route, de taxi's kunnen dat niet. Thijssens: "De taxichauffeurs werden alweer vergeten. Wie de privé-wagen weert, heeft toch ook rechten? Waarom mogen taxi's bijvoorbeeld nog steeds niet over de tram- en busbanen?"

De taxisector hoopt van het stadsbestuur een antwoord te krijgen op deze vragen. Daarbij wordt de hulp van de klant gevraagd, die vrienden en kennissen op de hoogte kan brengen "van deze wantoestanden".

Begin mei voerden boze taxibestuurders uit Antwerpen al eens actie. Een tweehonderdtal chauffeurs reed extra traag over de drukke Turnhoutsebaan.