Vluchtelingen klagen wantoestanden Merksplas aan in open brief

"Om voor u een opsomming te maken van de schendingen van de mensenrechten die men verplicht is hier te ondergaan". Dat schrijven 29 vluchtelingen die verblijven in het gesloten centrum van Merksplas in een open brief. Het Vluchtelingen Aktie Komitee (VAK), dat de actie volop steunt, zal de brief zondag om 16.30 uur voorlezen aan de poort van het gesloten centrum te Merksplas.

Belga

Vooral schendingen van de wet op de privacy en gebrekkige medische behandelingen van zieken worden door de vluchtelingen en de mensen zonder papieren aangeklaagd. Volgens het VAK is het niet de eerste keer dat er ernstige problemen opduiken in gesloten centra. "Omdat de vluchtelingen de brief zelf hebben opgemaakt, worden de problemen heel tastbaar en persoonlijk", vindt het VAK.

"De vluchtelingen schrijven dat ze het gevoel hebben een nummer te zijn en dat ze niet meer worden gerespecteerd als mens. Achter de prikkeldraad en de muren voelen ze zich onzichtbaar voor de maatschappij. En precies tegen die onzichtbaarheid is de actie gericht", meent het comité.

Het VAK vraagt daarom de sluiting van alle gesloten centra, omdat "deze oorden een onmenselijke behandeling van mensen die op de vlucht zijn voor politiek of economisch geweld, tot gevolg hebben". Niet bij het gesloten centrum in Merksplas, noch bij Dienst Vreemdelingen was iemand bereikbaar voor commentaar.