Meer gegevens over arrestatie vrouw Rumsas

Edita Rumsas vervoerde zondag in haar auto verboden middelen als EPO, corticoïden en testosteron. Dat heeft Christian Lothion, de directeur van de gerechtelijke politie, maandagavond in Lyon meegedeeld. In die Franse stad werd de echtgenote van de Litouwse Lampre-Daikin-renner Raimondas Rumsas verhoord.

BR>

Zondag werd Edita Rumsas aan de grens met Italië, waar ze met haar man woont, aangehouden. De vrouw van de nummer drie van de pas afgelopen Ronde van Frankrijk bleek in haar auto middelen te hebben die op de dopinglijst staan. Lothion kwam maandagavond als eerste met nadere informatie.

Volgens Lothion zijn de verboden stoffen zowel in tabletten als in injectievloeistoffen gevonden. Dinsdagmorgen zal de vrouw naar Bonneville worden overgebracht. Het parket in die plaats in de Franse Alpen is belast met het strafonderzoek, omdat de douane Edita zondag in die omgeving aanhield. In haar bezit werden behalve de middelen overigens ook twee in het Pools geschreven recepten gevonden.

De echtgenote van de renner zit sinds zondagmiddag in voorlopige hechtenis, een periode die maximaal 48 uur mag duren. Het gerecht in Bonneville kan tegen de Litouwse een aanklacht indienen wegens het bezit en vervoer van verboden middelen.

Volgens de politie spreekt de vrouw enkel Italiaans, heeft ze geen advocaat en weigert ze de diensten van de advocaat die haar door de Franse justitie is aangeboden. Behalve Edita Rumsas heeft het gerecht in Lyon ook vijf mecaniciens en een verzorger van Lampre in voorlopige hechtenis genomen. Zij werden in de nacht van zondag op maandag tegengehouden in een camper van de ploeg ter hoogte van Macon op weg van Parijs naar Italië. De zes werden door de gerechtelijke politie eerder maandag gehoord als getuigen in de zaak.

Hoewel de stoffen in de auto van de Litouwse dopingmiddelen zijn, is daarmee niet aangetoond dat de renner er iets mee te maken heeft. Totdat daarover duidelijkheid is gekomen, blijft hij voorlopig geschorst door zijn team. Mocht worden aangetoond dat Rumsas wel bedrog heeft gepleegd, dan wordt hij op staande voet ontslagen en raakt hij zijn derde plaats in het Tourklassement kwijt. Tijdens de Tour zijn bij twee dopingtests geen onreglementaire waarden aangetroffen bij de renner.