Insecten bijten deze zomer van zich af

Wie nog geen zalfje in huis heeft tegen insectenbeten, loopt best vandaag nog even langs bij de apotheker. Entomologen voorspellen dat we deze zomer veel last krijgen met deze kleine vliegende of kruipende monstertjes. De oorzaak dient volgens de onderzoekers niet ver gezocht. Er zijn geen winters meer en het voorjaar was ideaal. Niet alleen voor wespen, die vroeger dan normaal actief zijn. Ook bijvoorbeeld voor teken en hoornaars.

BR>

Hoornaars

Komen vooral voor in natuurlijke omgevingen en bloemrijke graslanden. Jaren geleden verdwenen deze 2,5 centimeter lange insecten bijna volledig, maar ze duiken nu plots weer op. Volgens wetenschappers is ook dat te wijten aan de warme winters.

Deze inheemse wesp is veel groter dan de wesp die we kennen en ziet er dan ook gevaarlijker uit. Een steek doet nochtans evenveel pijn en moet op dezelfde manier worden behandeld. Hoornaars die een rood-zwart gestreept borststuk hebben, zijn op zich zeker niet zo agressief als wespen. Enkel als ze worden bedreigd, kunnen ze lelijk uithalen. Hoornaarnesten kunnen tot een meter groot zijn en komen voor in holle bomen, houtmijten of spouwmuren. Probeer ze nooit zelf te verwijderen maar doe een beroep op de brandweer.

Wespen

Samen met de rode bosmieren de meest verwenste insecten zijn ongetwijfeld de wespen. Ze komen overal voor. Vooral op plaatsen waar je ze niet hebben wil. Van de fruitbomen tot de caféterrasjes. Het zijn echte zoetebekken.

Een wespensteek kan gevaarlijk zijn. Vooral voor wie allergisch is (één op tien landgenoten).

Het volstaat niet alleen de angel weg te nemen met een pincet, ook het gif moet eruit. Achteraf best deppen met wat azijn en een beetje insectenzalf tegen het jeuken is de beste behandeling.

Een steek in het hoofd of de mond (opletten met drankblikjes) moet zeker door een arts worden bekeken.

Probeer nooit zelf wespennesten te verwijderen. Een aanval door een wespenzwerm kan dodelijk zijn.

Wie thuis een wesp wil neermeppen, mikt best ook van de eerste keer raak. Opgejaagde wespen worden immers nog agressiever dan ze al zijn.

Teken

Teken zitten op grashalmen, varens en lage bosbegroeiing en komen weer veel meer voor dan vroeger.

Het beestje zet zich met zijn weerhaken vast in de huid en zuigt zich vol met bloed. Teken behoren tot de spinachtigen en geven een verdovend speeksel af, wat de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Probeer een teek nooit met je nagels te verwijderen. Meestal heb je dan alleen het lijf. Het belangrijkste is juist dat je de kop hebt. Gebruik daarom een pincet of beter nog een speciaal tekentangetje. Grijp het beestje vast en maak een draaibeweging in de richting van de wijzers van de klok en trek het diertje er voorzichtig uit. Na het verwijderen het wondje grondig reinigen met een ontsmettingsproduct.

Raadpleeg een arts als je last krijgt van vermoeidheid, hoofdpijn, pijn in armen of benen of rode vlekken op je huid.

Draag bij een boswandeling best een lange broek en gesloten schoenen. Teken zijn misschien wel de grootste overbrengers van ziekten.

Muggen

Muggen zijn nachtinsecten die vooral in de buurt van stilstaand water voorkomen. Toch lijkt het erop dat de slaapkamer hun favoriete jachtterrein is.

Een steek van muggen die bij ons voorkomen is niet gevaarlijk maar kan wel vervelend jeuken.

Wie gevoelig is voor muggen kan zich preventief inwrijven met speciale melk en gebruikt best geen zoute parfums. Voor in de slaapkamer zijn er genoeg middeltjes in de handel om muggen weg te houden.