Paus rondt elfdaags bezoek aan Amerika's in Mexico af

Paus Johannes Paulus II heeft donderdag met een afscheidsgroet in de inheemse Zapotec-taal zijn elfdaagse rondreis door Noord- en Midden-Amerika afgerond. Hij wendde zich op zijn laatste dag in Mexico speciaal tot de autochtone indiaanse bevolking, die de afgelopen jaren in toenemende mate het katholieke geloof inruilt voor protestantse godsdiensten. De boodschap van de 82-jarige rk-kerkvader was kort: de rooms-katholieke kerk geeft wel degelijk om de indianen en zal dat blijven doen.

AP Ned

Als om de band tussen de katholieke kerk en de inheemse bevolking aan te halen verklaarde Johannes Paulus twee Zapotec-mannen zalig, die in 1700 voor hun geloof de marteldood stierven. Woensdag werd voor het eerst in de geschiedenis van de kerk een indiaan heiligverklaard.

De beide martelaars werden door een menigte gelyncht nadat zij de koloniale autoriteiten ervan hadden verwittigd dat de Zapotec-bevolking vasthield aan haar oude rituelen. Ironisch genoeg stond de plechtigheid van donderdag geheel in het teken van inheemse religieuze symboliek.

Terwijl wolken wierook de basiliek van de Maagd van Guadalupe vulden, dansten Zapotec-mannen met weelderige verenhoofdtooi op het ritme van trommels. Hun vrouwen strooiden kruiden over de paus en de andere rk-geestelijken, om hen te vrijwaren van ziekten en kwade geesten.

De paus, die de afgelopen dagen na een energiek begin van de rondreis steeds meer last van zijn ouderdomskwalen leek te hebben, scheen nieuwe energie te putten uit de dans en de muziek. Hij riep donderdag voor de derde achtereenvolgende dag de autoriteiten op meer respect te betonen voor de inheemse bevolking, die bloot staat aan discriminatie.

De katholieke kerk verliest aan aantrekkingskracht voor de oorspronkelijke bevolking. Terwijl Mexico nu een indiaanse heilige rijk is, is geen van zijn 132 bisschoppen van indiaanse afkomst. Priesters zijn in indiaanse gebieden schaars en weinigen van hen kunnen de inheemse talen spreken. Protestantse gezindten vertalen daarentegen al decennia de bijbel in zelfs weinig bekende inheemse talen.

De Mexicaanse president Vicente Fox toonde zich bij het afscheid op het vliegveld diplomaat genoeg om de boodschap van de paus over te nemen. "De paus heeft ons een nieuwe taak voor de inheemse volkeren nagelaten: ze volledig te integreren in het hedendaagse Mexico", zei hij. Daarna herhaalde hij een leuze die de paus de vorige dag gebruikte: "Mexico heeft zijn indianen nodig, en de indianen hebben Mexico nodig."