Australische testvlucht scramjet geslaagd

Australische wetenschappers hebben met succes een scramjet gelanceerd voor een testvlucht. Tot dinsdag was het nog nooit gelukt om zo'n hypersonisch toestel op gang te krijgen. Dat heeft het Australische persbureau ABC gemeld.

Belga

Scramjets "ademen" in de atmosfeer zuurstof in om hun waterstofmotor te starten. Omdat ze daarvoor eerst een grote hoogte en snelheid moeten hebben, worden ze met een raket afgeschoten. Een jaar geleden mislukte een testvlucht van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, doordat de raket die de scramjet moest aanjagen, uit koers raakte. De vluchtleiders waren toen genoodzaakt het toestel te vernietigen voordat de scramjet in werking was getreden. Ook het succesvolle Australische team van de universiteit van Queensland had eerder een mislukte poging gedaan.

De scramjet die dinsdag vanaf het ruimtevaartcentrum in Woomera werd gelanceerd, haalde een snelheid van bijna acht keer die van het geluid. Als de technologie in de luchtvaart kan worden toegepast, duurt een vlucht van Sydney naar Londen nog slechts twee uur in plaats van de huidige 24 uur.

Voor de ruimtevaart is de scramjet van grote betekenis, omdat verbranding van waterstof ook wordt gebruikt voor het lanceren van ruimteveren, maar die hebben daarvoor grote tanks met vloeibare zuurstof nodig. Als een toestel zelf lucht binnenhaalt, wordt het eenvoudiger en goedkoper om kleine dingen zoals communicatiesatellieten de ruimte in te krijgen.