Rabarber krijgt het zuur

Lezer Maurice Theunis uit Hoevenen houdt van rabarbermoes en rabarberconfituur. Maar nu hebben vrienden verteld dat doorgeschoten rabarber of het tweede groeisel giftig is. Hoe zit dat eigenlijk?

BR>

Rabarber? Giftig? Welneen, weten biologische tuiniers. Rabarber (de Latijnse officiële naam is Rheum rheum) is juist erg gezond, verteert gemakkelijk en is rijk aan gezonde mineralen en vitaminen.

Toch begrijpen tuinspecialisten wel waar die misvatting vandaan komt: rabarber oogst je het best vanaf begin april tot begin juli. Als je later oogst dan hebben de stelen een minder goede smaak, zijn taaier en bevatten meer oxaalzuur. Oxaalzuur is een carbonzuur dat zich vastzet in het menselijk lichaam en nierstenen kan veroorzaken. Eenzelfde zuur komt vrij als spinazie voor een tweede keer wordt opgewarmd. Overigens, ook bieten, asperges, noten, chocolade, thee, aardbeien en tarwezemelen zijn van zichzelf al oxalaatrijk.

Oude stronk

Rabarber is een makkelijke groente om te kweken. Hij groeit op elke vruchtbare grond die vochtig genoeg wordt gehouden. Om te starten hoeft u enkel een oude stronk te scheuren en er enkele 'neuzen' van te planten. De rabarberstruik houdt alle onkruid in zijn buurt tegen. De grote bladeren zijn bovendien erg nuttig in de tuin: om de composthoop mee te beschermen tegen uitdroging en om slakken te verzamelen. Die beestjes zitten erg graag op rabarberblaadjes. U legt hier en daar een blad neer, en gooit het later, met slakken en al, weg.

Om nog meer rabarber te krijgen, haalt u de wortels uit de grond en scheurt ze. Zo blijft de struik ook jong en levendig. Ten overvloede krijgt de rabarberstruik ook nog eens prachtige bloemen. Volgens sommigen mag de rabarberstruik niet bloeien, want dan zou alle voeding naar de bloem gaan. Maar volgens onze rabarberexpert klopt daar niks van.

Rabarber oogsten gebeurt van april tot begin juli. De dikste stelen mogen geregeld geoogst, maar er moeten altijd minstens drie stengels blijven staan. Tijdig stoppen met oogsten, zoniet kan er geen reserve worden opgebouw voor de winter en zal de oogst het jaar nadien tegenvallen. De bladstelen mogen niet afgesneden worden: de overblijvende stukken rotten en kunnen de hele plant aantasten. Het is beter de stelen bij de grond af te draaien en daarna onmiddellijk de bladeren af te snijden.