Eigenaar varkensbedrijf Halen stelt mpa-analyses in vraag

De Nederlandse eigenaar van de varkens in Halen waar mpa in mest werd gevonden, is behoorlijk misnoegd over de gang van zaken. Jan Welvaarts vindt het vreemd dat het officieel resultaat van de tegenanalyse op zich laat wachten. Hij vermoedt dat er meer aan de hand is. "Het FAVV wil mijn varkens koste wat het kost opruimen", zei hij dinsdag.

Belga

In de mest van ingevoerde Nederlandse biggen vond het Voedselagentschap eerder deze maand sporen terug van het verboden hormoon mpa. De 3.900 biggen werden geblokkeerd. Het bedrijf vroeg eind vorige week een tegenanalyse. Maandagnamiddag liet het Voedselagentschap weten dat de resultaten van die analyses nog even op zich zouden laten wachten. Het laboratorium dat Welvaarts had gekozen, zou de testen niet routinematig uitvoeren bij dergelijke lage waarden. Het lab verzekerde zich nog van de correcte uitvoering van de methode, klonk het.

"Vindt u dat allemaal niet raar?", aldus Welvaarts. Hij vermoedt dat de eerste tegenexpertise - die gebeurt op dubbels van de stalen die eerder door het Agentschap werden onderzocht - gunstig was. "Niet onmogelijk want het waren zo lage waarden dat bij het minste ruis bij de test het resultaat kan omslaan", luidt het. "Men heeft dan waarschijnlijk gewoon beslist om alles over te doen in de hoop deze keer wel mpa-sporen te vinden", poneert Welvaarts. "Daarom laat het resultaat op zich wachten".

Volgens onze krant zou het - opnieuw ongunstige - resultaat van de analyse al vrijdagavond bekend geweest zijn. Of dat klopt, wilde het Agentschap dinsdagnamiddag rond 15 uur nog altijd niet zeggen.