Invasie van zwarte kevers in Vogelstraat Opoeteren

De Vogelstraat in Opoeteren wordt de laatste dagen geplaagd door massa's kleine donkere kevers. 's Avonds steken de insecten met duizenden tegelijk de straat over en wringen ze zich via nauwe spleten binnen in de vier woningen in de straat. Zondagavond werd het de bewoners te veel en schakelden ze de hulp in van de politie.

GPD

«Waar komen al die beestjes vandaan,» vragen de bewoners van de Vogelstraat zich al een paar dagen af. «Je kan er bijna de klok op gelijk zetten wanneer die zwarte kevers vanuit de velden de straat op komen gekropen. De laatste dagen is het altijd even na 22 uur. Zondagavond zag het hier op straat werkelijk zwart van de insecten. Ze bleven maar komen. Het was zo'n ongelooflijk gezicht dat alle buren naar buiten kwamen. Het was echt niet meer te doen. Daarom hebben we de politie gebeld, maar die gaven toe dat ze zoiets ook nog nooit hadden gezien en dus ook niet wisten wat we konden doen,» vertelt Camiel Vanclooster.

Volgens de buren is het al de tweede zomer dat ze last hebben van de kevers. «Maar wat voor soort insect het is, blijft voor ons tot nu toe een raadsel. We weten het echt niet. Zondagavond sloeg ik er honderden dood. Maar ja, dat is natuurlijk onbegonnen werk. Ze zijn met teveel. De ochtend nadien vond ik enkel nog een paar pluimpjes terug van de gesneuvelde kevers. Die beestjes hebben duidelijk kannibalistische trekjes, ze vreten hun dode soortgenoten op,» aldus de man. «De buurman heeft er een aantal in een zakje bewaard, anders zouden we enkel 's avonds bewijsstukken bij de hand hebben.»

«We weten echt niet waar de kevers uitkomen. Maar ze kunnen door de kleinste spleetjes de huizen binnendringen. Ramen en deuren dicht doen, helpt niet. Als je het bad laat vollopen met water, zitten er zelfs van die donkere viezeriken in. Het is gewoon onappetijtelijk. Op je gemak naar de televisie kijken, gaat zelfs niet meer, overal zie je die ambetanteriken opduiken,» gaat Vanclooster voort.

Hoe de bewoners van de Vogelstraat gaan afgeraken van de kevers is nog een raadsel. «Tegenover ons ligt een akker waar mosterdzaad en aardappelen op worden geteeld. Maar het staat helemaal niet vast of de kevers daar vandaan komen.» De lokale politie gaat vandaag opnieuw contact opnemen met de bewoners. Samen gaan ze de oorzaak van de keverplaag proberen te achterhalen en zo een oplossing zoeken.