Lourdesgangers onwel in bloedhete oude treinwagons

Voor een grote groep Limburgse pelgrims is een bedevaart naar Lourdes een ware lijdensweg geworden. De aftandse NMBS-treinstellen waarmee de zieken en bejaarden vervoerd werden, bleken absoluut niet berekend te zijn op de lange tocht. In de snikhete wagons zonder airco kregen heel wat passagiers af te rekenen met hartklachten en ademhalingsproblemen.

brousseeuw

BR>

Bisschop Paul Schruers en 600 Limburgers zijn sinds vorig weekend terug van een bedevaart naar Lourdes met de trein. De reis verliep met erg veel problemen. De trein was nog maar net vertrokken of de airconditioning hield het in drie wagons al voor bekeken.

«Minstens 6 uur lang hebben we in een hitte van 41 graden gezeten,» vertelt één van de begeleiders. Later bleek ook nog eens dat de verlichting defect was waardoor het ‘s avonds aardedonker werd in de treinstellen.

«Erg ontgoochelend,» zegt bisschop Schruers. «Zieken verdienen toch beter.» De organisator van de reis, de Limburgse Diocesane Bedevaart, is van plan een schadevergoeding te eisen van de Belgische spoorwegen.

Leen Uytterhoeven van de NMBS geeft toe dat er fouten gemaakt zijn. «De stellen hadden eigenlijk niet meer gebruikt mogen worden.»