Beurzen in Europa slagen er moeilijk in winsten vast te houden

De Europese beurzen slagen er dinsdag moeilijk in de winsten van maandag, toen de grootste stijging in vijf jaar werd opgetekend, vast te houden. Het dalende producentenvertrouwen in Frankrijk weegt op het vertrouwen van de beleggers. Ook de enkele winstnemingen duwden sommige aandelenkoersen naar beneden. De BEL20 moest na de middag 0,07 procent prijsgeven tot 2.243,56 punten. Dexia was het drukst verhandeld en verloor een kleine 0,09 pct tot een koers van 13,16.

Belga

In de rest van Europa bleef Londen op het middaguur stabiel, Frankfurt verloor 1,36 pct, terwijl Parijs 0,38 procent won. Hetzelfde gemengde beeld in Milaan (+0,90pct), Amsterdam dat stabiel bleef, en Madrid dat 2,23 pct prijsgaf. Analisten raken het niet eens of de beurzen nu al dan niet hun dieptepunt achter de rug hebben. Sommigen wijzen op een hele reeks resultaten voor de komende dagen, vooral van het Amerikaanse consumentenvertrouwen. Slecht nieuws zou de beurzen een nieuwe duik kunnen geven. Anderen zien in het herstel van Wall Street maandag, ondanks een nieuw schandaal van Qwest, een hoopvol teken.

Ook in Azië sloten de markten dinsdagochtend eindelijk hoger af. Tokio won 3,5 pct, Hong Kong 1,8 pct, Seoel sloot 3,4 pct hoger af, Taipei 3 pct, en Wellington 1 pct.