Testritten hogesnelheidslijn Leuven-Luik snel van start

De NMBS start eind augustus met testritten op de hogesnelheidslijn tussen Leuven en Luik. Als alles volgens plan verloopt, kan de lijn op 15 december 2003 in dienst worden genomen. Dat hebben de Belgische Spoorwegen dinsdag meegedeeld. De bouwwerken aan de hogesnelheidslijn zijn ondertussen al volledig achter de rug. De NMBS voerde ook al enkele tests uit voor de wissels.

Belga

Op 1 augustus wordt de bovenleiding onder spanning gezet. De eerste drie weken van augustus zal de NMBS testen of alle elektrische uitrusting naar behoren werkt. Nadien, tussen 19 augustus en eind september, staan de eerste testritten op het programma. Eerst zijn de testritten aan de beurt met een binnenlandse trein die tot 220 kilometer per uur versnelt, daarna klimt een hst-stel tot 330 kilometer per uur.

Aan het einde van de testperiode zal de NMBS een dossier indienen bij het Ministerie van Verkeer en Infrastructuur om de toelating te krijgen de lijn in dienst te nemen voor beide types van treinen. Na 1 oktober zijn tien weken opleiding gepland om de treinbestuurders vertrouwd te maken met de lijn.