Neckermann sluit distributiecentrum in Meer

Het postorderbedrijf Neckermann sluit "wegens stagnerende verkoop" zijn distributiecentrum in de transportzone in de Hoogstraatse deelgemeente

Meer

. "De sluiting komt niet onverwacht", zegt Jan Sannen (ACV). "Het personeelsbestand was al sterk ingekrompen." Neckermann nam zijn opslagruimte in Meer pas in 1999 in gebruik.

BR>

Neckermann vestigde zich in Meer omdat het drie jaar geleden dringend bijkomende magazijnruimte nodig had. Het splinternieuwe expeditiecentrum in het Nederlandse Sint-Jansteen kon de grote vraag naar Neckermann-meubelen toen niet verwerken. In Meer konden op een bepaald ogenblik 60 werknemers aan de slag. "Maar dat zijn er vandaag nog maar 26", zegt Jan Sannen. "En ook voor hen was er de jongste tijd steeds minder werk. De sluiting hing dus al een tijdje in de lucht."

Het personeel werd vrijdag over de sluiting ingelicht. Hoewel er, zoals de wet-Renault het voorschrijft, officieel nog moet worden onderhandeld over alternatieven, is het einde van Neckermann in Meer onafwendbaar. Ook de mededeling van de directie dat voor iedere medewerker wordt gezocht naar een passende baan in de andere Neckermannvestigingen, is pro forma. Neckermann heeft momenteel geen vacatures en bovendien ligt Sint-Jansteen op een uur rijden van Hoogstraten. "Ik hoop en verwacht dat de mensen snel elders aan de slag kunnen. Ze hebben allemaal ervaring met logistiek en de transportzone in Meer groeit constant. Bovendien zijn de meeste werknemers bij Neckermann nog jong. Mogelijk lijden ze wel loonverlies. De lonen bij Neckermann waren hoger dan de loonbarema's in de transportsector."

De vestiging in Meer sluit op 30 april 2003. Al het personeel kan tot eind dit jaar aan de slag blijven en krijgt een premie als het dat ook doet. Na de jaarwisseling wordt een beperkt aantal werknemers nog ingezet voor de afbouw van het bedrijf. Neckermann begeleidt het personeel bij de zoektocht naar ander werk.

Neckermann werd in 1950 in Duitsland opgericht en groeide al snel tot een van de grootste postorderbedrijven in Europa. Sinds 1984 is het een dochter van warenhuisgigant Karstadt. Neckermann bewerkt de Belgische en Nederlandse markt vanuit Sint-Jansteen in Nederland, waar het bedrijf in 1997 een modern expeditiecentrum bouwde.