Rumsfeld: bommen op Bagdad zullen niet genoeg zijn

Bommen alleen zullen niet genoeg zijn om de chemische en biologische wapens van Irak te vernietigen, omdat Bagdad die wapens verstopt en weet hoe de Amerikanen ze proberen op te sporen. Dat heeft de Amerikaanse minister van defensie Donald Rumsfeld maandag gezegd op vragen waar de Verenigde Staten nog op wachten om de verboden wapens van Saddam Hussein uit te schakelen.

AP Ned

"De Irakezen hebben een groot deel van hun bezigheden diep onder de grond gestopt", zei Rumsfeld. Ook hebben ze via Rusland en de Sovjet-Unie van overgelopen Amerikaanse spionnen geleerd "hoe wij te werk gaan (...) en hoe een ander land met ontkenning en misleiding kan vermijden dat de locatie van bepaalde zaken bekend wordt".

De regering van de Amerikaanse president George Bush heeft zich voorgenomen het bewind van Saddam ten val te brengen. Het Congres steunt Bush in zijn streven, maar zit met vragen als hoe gevaarlijk Saddam voor de VS is, hoe groot de Amerikaanse verliezen kunnen zijn, hoe andere landen zullen reageren, wie de plaats van Saddam moet innemen en hoe lang Amerikaanse militairen in het gebied zullen moeten blijven. De Senaatscommissie voor buitenlandse betrekkingen begint deze week hoorzittingen met analisten en voormalige regeringsfunctionarissen om antwoord te krijgen op deze vragen.