Verijdelde aanslag in Kabul

De twee mannen die maandag in Kabul werden aangehouden met meer dan een halve ton explosieven in hun auto, wilden mogelijk een zelfmoordaanslag plegen op de Amerikaanse ambassade. Ze werden na een achtervolging aangehouden op 300 meter van het ambassadegebouw, meldde de Afghaanse inlichtingendienst dinsdag.

AP Ned

Onderzoek heeft uitgewezen dat de bestuurder van de auto een buitenlands lid van het terreurnetwerk Al-Qaida is, verklaarde Amonullah Barakzai, de onderdirecteur van de inlichtingendienst. "Hij was op een zelfmoordmissie", zei Barakzai. De tweede arrestant is wel een Afghaan. Een derde inzittende van de auto wist te ontsnappen. De buitenlander zou het brein achter de poging tot aanslag zijn geweest.

Over het beoogde doelwit bestaat geen zekerheid. Behalve op de ambassade zou de buitenlandse verdachte zijn oog kunnen hebben gehad op gebouwen van de regering, die in dezelfde buurt staan. De man heeft nog geen verklaring afgelegd. De Afghaanse regering heeft in reactie op de arrestaties in de hoofdstad meer agenten de straat opgestuurd.