Paus krijgt warm onthaal in Guatemala

De bevolking van Guatemala heeft paus Johannes Paulus II met veel enthousiasme ontvangen. Het hoogtepunt van het één etmaal durende pausbezoek aan het Latijns-Amerikaanse land moet de heiligverklaring worden van de zeventiende-eeuwse Spaanse missionaris Pedro de San José Betancur, die later dinsdag staat gepland. Bij de dienst worden een half miljoen gelovigen verwacht.

AP Ned

BR>

De 82-jarige paus was zichtbaar vermoeid bij aankomst in Guatemala-stad. Hij kwam rechtstreeks uit Canada, waar hij vriend en vijand verbaasde door behoorlijk sterk te ogen en met krachtige stem te spreken. In Guatemala leek de kerkvader verzwakt en was hij moeilijk te verstaan. Anders dan in Toronto, waar hij de wereldjongerendag van de kerk bijwoonde, kon de paus in Guatemala niet op eigen kracht het vliegtuig langs de trap verlaten.

De feeststemming in Guatemala, dat jarenlang door oorlog verscheurd is geweest, is groot. "Heel Guatemala viert feest. De paus is onze held", zei de 11-jarige Gladis Mendez, die in een boom was geklommen om beter zicht te hebben op de pausmobiel. Na de parade van maandag kwamen tienduizenden rooms-katholieke in het nationale voetbalstadion samen voor een nachtwake.