Fluorverbod Aelvoet: "tandpasta niet verbieden"

Een verbod op fluor in voedingssupplementen vindt de verbruikersorganisatie Test Aankoop geen slechte zaak. Fluorbevattende medicatie moet wel toegelaten blijven. Een eventueel verbod op fluortandpasta gaat toch wat te ver. "Je moet het kind niet met het badwater weggooien", zegt woordvoerder Ivo Mechels van de verbruikersorganisatie.

Belga

De jongste uitgave van Test Gezondheid gaat uitgebreid in op tandverzorging. Vooral het uitgebreid gebruik van fluor (het mineraal fluoride) heeft gevallen van caries (tandbederf) de jongste 10 jaar met 40 procent doen dalen. De beste manier om fluoride in de mond te krijgen, is door drie keer per dag te poetsen met een tandpasta die de juiste dosis fluoride bevat. Fluoridetabletten zijn enkel te overwegen bij kinderen die een hoog risico op tandbederf lopen.

Het is van het grootse belang dat een kind niet overmatig wordt blootgesteld aan fluoride. Gebeurt dat wel, dan kan immers dentale fluorosis optreden: een onomkeerbare aantasting van het tandglazuur van de definitieve tanden. De inname van fluoride door kinderen moet dus binnen de perken worden gehouden. "Fluortabletten moeten zeker nog beschikbaar blijven, bijvoorbeeld onder voorschrift, voor kinderen die het nodig hebben", luidt het.

Maar het pleidooi van Aelvoet om op Europees niveau aan een verbod op fluortandpasta te timmeren, vindt de deskundige van Test Gezondheid te drastisch. "Fluortandpasta heeft duidelijk zijn nut bewezen. Bijna alle tandpasta's bevatten trouwens fluoride. We willen graag eens de studies zien waar Aelvoet naar verwijst. Bewijzen van echte negatieve effecten van fluoride geeft ze vandaag niet."