Gentse Feesten: ruim anderhalf miljoen bezoekers

De afgelopen Gentse Feesten editie is de drukst bezochte uit de geschiedenis van het massa-evenement. Feestenburgemeester Daniel Termont schat het totaal aantal bezoekers op ruim 1,5 miljoen of 100.000 meer dan vorig jaar. Topdagen waren vrijdag 26 en zaterdag 27 juli. Ondanks de volkstoeloop en de uitgebreide feestzone zal niet beduidend meer afval opgehaald zijn, naar schatting 500 ton of 2 voetbalbelden vol vuilniszakken.

Belga

Wel noteerde de politie 100 strafbare feiten meer (333 - vorig jaar 231) met een stijging van de persoonsdelicten van 27 incidenten naar 56 dit jaar. Politie-zonechef Carlier. "Als je duidelijk zichtbaar staat opgesteld op verschillende plaatsen, moet je ook veel vaker tussenbeide komen en registreer je dus meer. Noem dit dus geen criminaliteitscijfers maar activiteitencijfers". In de feestzone bracht de politie dagelijks gemiddeld 128 man in stelling, wat de politiezone Gent op deze 10 dagen bijna 350.000 euro heeft gekost.

De stadsdiensten reageerden onverdeeld tevreden over inhoud en opkomst, maar Termont gaf wel aan dat er volgend jaar bespaard zal moeten worden. En vroeg zich af of de stad een blijvende volkstoeloop kan verdragen. Een nieuwe uitbreiding van de feestzone is voorlopig niet aan de orde. Aandachtspunten voor volgend jaar zijn het beheersen van de toevloed in de jachthavens tijdens de feestelijkheden, overlappingen vermijden tussen de verschillende programma's op de pleinen en meer aanbod voor gezinnen en senioren in de namiddag.