Belgen opgelicht in Spanje

De Spaanse politie gaat 70.000 toeristen, onder meer uit België, opsporen omdat ze op het Canarische eiland Tenerife door een internationale bende in totaal voor 100 miljoen euro zijn opgelicht. De gedupeerden zal gevraagd worden om klacht in te dienen tegen de misdadigers, die in de loop van de voorbije maanden werden gevat.

BR>

De door twee Britten en een Libanees geleide bende sloeg haar slag bij goedgelovige vakantiegangers op het Canarische eiland. De bende verkocht hen het gebruikrecht van vakantiehuizen die niet bestonden. De slachtoffers waren vooral gezinnen met kinderen. De oplichters beloofden hen een vakantieverblijf in alle luxe voor een bedrag tot 6.000 euro.

Zowel Belgische, Duitse, Franse, Italiaanse, Deense, Zweedse, Zwitserse, Nederlandse, Ierse als Britse toeristen lieten zich vangen. Om hen op te sporen krijgt de Spaanse politie hulp van Interpol en van de ambassades in de landen waar de slachtoffers wonen.

De oplichters waren overigens niet alleen op Tenerife actief, maar ook aan de Spaanse Costa del Sol, in Frankrijk, in Portugal en in Azië. Sinds de bende in april van dit jaar werd opgerold, zijn enkele verdachten gearresteerd. De Libanees die mee aan het hoofd stond van de bende, Mohammed Djerbah, beroofde in de jaren tachtig reeds toeristen door ze fictieve woningen aan te smeren. Hij werd daarvoor tot acht jaar gevangenisstraf veroordeeld. Djerbah, een voormalige politieagent, bleef vanuit de gevangenis zijn zaakjes regelen.