Aelvoet verbiedt fluortabletjes

De Vlaamse tandartsen zijn bijzonder verbaasd over de beslissing van federaal minister Aelvoet om fluortabletjes en -druppeltjes te verbieden. Een eventueel verbod op fluorpasta zien ze al helemaal niet zitten. "Dat zou een ramp betekenen voor de gezondheid van de volgende generatie", benadrukt Jackie Vanobbergen, docent Maatschappelijke tandheelkunde aan de Universiteit Gent.

Belga

BR>

"Wij zijn ten zeerste verbaasd", zegt André Mestrum, voorzitter van het Verbond der Vlaamse Tandartsen. "We kunnen over het algemeen erg goed samenwerken met de minister. Maar het is vreemd dat ze hierover ons advies niet heeft gevraagd".

Vanobberbergen, expert binnen het Verbond, wijst erop dat België nochtans gerenommeerde experten telt op dit vakgebied. "België speelde een voortrekkersrol in de invoering van een goed fluoride-advies voor heel Europa. We adviseren drie fluoridemomenten per dag. Als het kan drie maal je tanden poetsen met fluoridetandpasta, anders via een tabletje of druppeltje", benadrukt Vanobbergen. "We zijn er zeker van dat de samenstelling en concentratie in de middeltjes en de tandpasta zeer effectief is en onschadelijk."