Dow Jones klimt 5,4 procent

De Amerikaanse beurzen hebben maandag een opmerkelijke winst geboekt. De Dow Jones, de voornaamste indicator op Wall Street, realiseerde de derde sterkste puntenstijging in z'n geschiedenis. De DJIA sloot af op 8.711,88 punten: een winst van 447,49 punten of 5,41 procent.

Belga

BR>

De Nasdaq won 73,13 punten of 5,79 procent en kwam uit op 1.325,25 punten. In de S&P 500-index, de index van de vijfhonderd grootste ondernemingen in de Verenigde Staten, gingen bijna alle fondsen omhoog.

De kooplust, die eerder op de dag al in Europa was te zien, heerste gelijk bij aanvang van de handel. Op Wall Street wint de gedachte terrein dat de bodems zijn bereikt, constateerden handelaren. Het gevolg was een ongewone drukte van beleggers die ondergewaardeerde beursfondsen opzochten.

Niemand leek de boot te willen missen. Dat telecomonderneming Qwest toegaf dat er grove fouten zitten in haar boekhouding, kon de stemming niet bederven. Qwest duikelde weliswaar aanvankelijk 26 procent, maar herstelde zich later tot een klein koersverlies van 0,7 procent.

Financiële fondsen kregen weer wat van hun enorme koersverliezen terug. Bovenaan de Dow-Jonesindex prijkten JP Morgan Chase en American Express. JP Morgan steeg 12,8 procent en American Express 11 procent. Ook Citigroup deed het goed met een 8,4 procent hogere koers.

Het meest verhandelde aandeel was General Electric. Beleggers reageerden positief op het voornemen van dit megaconcern meer inzicht te verschaffen in de prestaties van de financiële tak GE Capital. De openheid, waar Wall Street in het verleden ook om had gevraagd, werd beloond met een koerswinst van 9 procent. Ook in AOL Time Warner werd veel gehandeld. Vorige week lag de mediagigant nog in de vuurlinie door vermeende boekhoudfraude, nu steeg de koers 6,2 procent bij een volume van meer dan 30 miljoen.