Els De Temmerman met dood bedreigd

De Oegandese rebellenleider Joseph Kony heeft zijn troepen de opdracht gegeven om de Belgische journaliste Els De Temmerman zo snel mogelijk te elimineren. Dat staat in een eind vorige week onderschepte brief aan de commandanten van het rebellenleger, zo berichten de kranten van de VUM-groep dinsdag.

Belga

Els De Temmerman, de vrouw van Europees parlementslid Johan Van Hecke (VLD), is door haar internationale strijd tegen het misbruik van kindsoldaten een diplomatieke struikelsteen geworden. Het dreigement wordt dan ook zeer ernstig genomen. Sinds de onderschepping van het bevel wordt ze bewaakt door de anti-terreureenheid van het Oegandese leger. De Belgische ambassadeur in Kampala, Carl Peeters, werd officieel op de hoogte gebracht.

De oorlog tussen het regeringsleger en de rebellen duurt al zestien jaar en kostte honderdduizend mensenlevens. Meer dan 20.000 kinderen werden door de rebellen ontvoerd en opgeleid tot kindsoldaten. De jongste weken is deze, in het Westen vergeten, oorlog weer in alle hevigheid uitgebarsten.