Michael Vanderaerden doet zondag in Geel een gooi naar de nationale titel

Zondag staan er in Geel drie nationale kampioenschappen geprogrammeerd. Er is dat voor de dames (zonder titelverdedigsters Evy Van Damme die momenteel aan de slag is op de Europese pistekampioenschappen in Büttgen) en er zijn die voor nieuwelingen. Sinds een paar jaar wordt dat kampioenschap in twee gesplitst. Eerste- en tweedejaars rijden apart. Niet iedereen ziet daar de voordelen van in. De vijver waaruit moet worden gevist is al zo klein. Moet die dan ook nog in twee worden verdeeld? In Limburg vindt men bijvoorbeeld nauwelijks voldoende renners die echt valabel zijn om in Geel van start te gaan.

Bij de eerstejaars heeft onze provincie anders wel een serieuze kandidaat op de titel: Michael Vanderaerden. Een pientere renner die aan de meet ook nog behoorlijk snel is. En dat zou zondag in Geel wel eens heel goed van pas kunnen komen.

«Ik geef mezelf inderdaad wel een kans», geeft de zoon van Mapeiploegleider Eric die zelf in de jeugdcategorie een paar nationale titels behaalde, toe. «Zelf ben ik blij met het opsplitsen van dat kampioenschap. Er is toch een heel groot verschil met jongens die een jaartje ouder zijn dan wij. En dat ik daardoor wat meer geviseerd word dan anders, neem ik er graag bij. Wie goed rijdt mag zich sowieso aan wieltjeszuigers verwachten. Daar moet je boven kunnen staan. Een beetje jammer dat het parcours in Geel zo vlak is. Zelf had ik het ook liever wat selectiever gehad. Het zou nu inderdaad wel eens op een massaspurt kunnen uitdraaien. Maar ook daarin kan ik uit de voeten.»

Een paar weken geleden moest Vanderaerden forfait geven voor het provinciaal kampioenschap tijdrijden. Ziek! «Ik voelde me toen inderdaad wat zwakjes. Niets ernstig, maar toch tijd om wat gas terug te nemen. Het zou toen niet verstandig geweest zijn om te blijven koersen. Die korte rustpauze heeft me deugd gedaan. Conditioneel ben ik in orde. Daar zal het zondag niet aan liggen.»

Ook voor Michael is het moeilijk om zicht te hebben op zijn potentiële tegenstanders voor zondag. Afgaande op de zegestand zijn Thomas Seghers en Davy De Scheemaeker de te kloppen mannen. Vooral eerstgenoemde, West-Vlaams kampioen zowel op de weg als tegen de tijd, is een gevaarlijke klant. Zeker omdat hij ook nog razendsnel is aan de meet. «Ook van Jan Noyens verwacht ik veel. Die is de laatste weken sterk aan het rijden.» En de andere Limburgers? «Niels Vreys zal zeker zijn mannetje staan. Voor Pieter Vanelderen en Yennik Veestraeten gaat het misschien iets te vlak zijn.»

De zegestand van de eerstejaarsnieuwelingen :

Thomas Seghers en Davy De Scheemaeker, 5; Pieter van Speybrouck en Hans Cooremans, 2; Vic Duynslaeger, Sven Pieters, Toon Declercq, Jan Noyens, Nicoals De Craemer, Kevin Crabbe, Jordy Van Gucht, Christophe Lembrechts, Nick Mertens, Yennick Veestraeten, Jonathan Dufrasne, Michael Goossens en Michael Vanderaerden, 1.