Cipollini bevestigt afscheid

De Italiaan Mario Cipollini bevestigde maandag op een persconferentie zijn vorige week aangekondigde sportief afscheid. De renner van Acqua e Sapone beschuldigde Tour-baas Jean-Marie Leblanc van willekeur en dictatoriaal gedrag.

Belga

BR>

"Il Re Leoni" verklaarde in Firenze dat hij gaat stoppen met wielrennen, maar laat de deur nog op een kiertje "want de wielerwereld mist me nu al en ik mis de wielerwereld". "Maar op dit moment wil ik er echt mee stoppen en ik ben nog niet vaak op een beslissising teruggekomen. Ik ben vooral verbitterd omdat men mij niet de kans gunt om nog een overwinning in de Ronde van Frankrijk mee te pakken."

"Het systeem van willekeur van Tour-baas Leblanc zint me niet. Voor renners die er niet over nadenken is alles in orde. Voor mij niet. Ik duld het niet dat organisatoren kunnen doen wat ze willen."

"Ook op menselijk vlak schort er iets. Ik heb vandaag, 40 dagen na de Giro, nog altijd geen enkel telegram met felecitaties ontvangen, zelfs niet van mijn eigen teambazen."

Na de verwijten aan het adres van Leblanc, kreeg ook oud-winnaar Vittorio Andorni een veeg uit de pan. Andorni is voorzitter van de Vereniging van Italiaanse beroepsrenners. "Waar zat hij op het moment dat Leblanc besliste mijn ploeg niet toe te laten tot de Tour?"

Ook de vaderlandse pers moest eraan geloven. "Niemand heeft het voor mij opgenomen toen Leblanc mij een show-business-ster noemde."