Nog duizenden duiven 'vermist'

De duivensport in Antwerpen heeft een zwart weekend beleefd. Zowat alle vluchten verliepen moeizaam door het nevelige weer en de strakke noorderwind. Orléans groeide uit tot een ware rampvlucht. Van de 22.000 duiven is amper een derde teruggekeerd.

BR>

Bij normale weersomstandigheden komen de eerste duiven uit Orléans, zo'n 400 kilometer van Antwerpen, na 4,5 à 5 uur vliegen thuis. Zondag werden de duiven om 11.10u gelost en kwamen de eerste pas rond 17.40u aan. De snelste duiven deden er dus 6,5 uur over. De prijskamp duurde zelfs tot maandagmiddag 12u. "Abnormaal", klinkt het op duivenbond Union Antwerpen. "Orléans is een echte ramp. Slechts een derde van de duiven is thuis geraakt."

De vraag dringt zich op of de Antwerpse duiven in Orléans gelost hadden mogen worden. De provinciale afdeling Limburg hield de korven gesloten en bracht de duiven maandag terug naar België. "De weersomstandigheden waren zondag nochtans uitstekend", verklaart Luc Joris, voorzitter van de KBDB Antwerpen. "Overal was er tien à vijftien kilometer zicht en op sommige plaatsen scheen de zon. De lossing was écht verantwoord. Maar de ramp was de strakke kopwind. De jonge duiven hebben dit jaar nog geen noorderwind gehad. Om zich te wapenen tegen zo'n wind gaan duiven heel laag vliegen, met alle gevaren vandien. Tot aan de grens moesten ze over liefst 184 hoogspanningen. Dat heeft voor veel slachtoffers gezorgd."