Zwakke dollar weinig invloed op prijs van Amerikareis

Nu de euro sterker staat dan de dollar, wrijven vele vakantiegangers zich al in de handen. Een reis naar de VS wordt wellicht goedkoper. Maar daarvoor is het nog wat te vroeg. Enkel wie al in de VS is, of wie een van de komende weken een fel gegeerde promotie op de kop kan tikken, zal kunnen profiteren van een zwakke dollar. Voor de anderen blijft het wachten tot het volgende vakantieseizoen.

BR>

De dollar kampt al enkele maanden met een algemeen wantrouwen in de Amerikaanse economie. Het groene biljet doet het al enkele maanden op zijn zachtst gezegd minder goed. Maandagmiddag bereikte de euro zelfs de pariteit met de dollar: 1 euro was precies 1 dollar waard. De Europese eenheidsmunt zette die opmars in de namiddag verder, en eindige maandagavond op een koers van 1,0069 dollar.

Over het effect van een zwakke dollar op de prijs van reizen naar de VS is de sector eensgezind. "De vakanties die nu worden aangeboden zijn vorig jaar al vastgelegd. De meeste touroperators dekken zich bovendien in tegen al te grote schommelingen van de munten. Voor dit jaar zijn er dus niet al te veel prijsaanpassingen meer mogelijk", legt Veerle De Boeck uit. Zij is secretaris-generaal van ABTO, de vereniging van Belgische touroperators.

Christian Rochette, directeur communicatie van het reisbureau Nouvelles Frontières, merkt sinds twee of drie weken al een groei van het aantal reizen naar Amerika. "Toch zitten we op dit moment nog altijd met 15 à 20 pct minder passagiers dan vorig jaar rond dezelfde periode. Maar daar speelt het effect van 11 september natuurlijk nog mee. Bovendien merken we dat telkens de Amerikaanse president Bush over terrorisme praat, de toeristen angstiger worden en minder geneigd zijn om naar Amerika te reizen. Om alle verlies nog dit jaar goed te maken, is het echter te laat".

Toch is Rochette hoopvol. "De pariteit van euro en dollar zal natuurlijk de aandacht trekken. En ook de prijzen ter plaatse zullen dalen. Ik denk maar aan de prijzen van hotels en taxi's. Bovendien zijn september en augustus nog altijd goede maanden om naar de VS te reizen. Maar het effect van een goedkopere dollar is ook voelbaar in landen als Mexico en de rest van Latijns-Amerika. En zelfs reizen naar Azië wordt wat goedkoper".