"Nieuws" als test voor geheugenverlies

Psychologen van de Universiteit van Amsterdam gaan nieuws gebruiken om geheugenverlies te meten bij patiënten met een ernstige hersenbeschadiging. Met behulp van de elektronische nieuwstest gaan zij na of iemand zich na weken en maanden nog herinnert wat er v/o/o/r een bepaald tijdstip is gebeurd. De 'Daily News Memory Test' wordt dagelijks samengesteld met behulp van bijna tweeduizend internetsurfers.

Belga

BR>

De onderzoekers willen de resultaten van de internettest gebruiken bij het meten van zogeheten retrogade amnesie. Dat is het verlies van informatie na een hersenbeschadiging. Als iemand bijvoorbeeld in augustus een hersenbeschadiging oploopt en herinnering uit juli kwijt is, lijdt hij aan deze vorm van geheugenverlies.

Er bestaan nog geen gestandaardiseerde testen voor geheugenverlies voor een korte tijd. Dat komt omdat het moeilijk is te bepalen welke kennis iemand heeft. Nieuws leek de onderzoekers hiervoor een prima instrument.

Al twee jaar zetten zij elke dag een aantal vragen over het nieuws op internet. Bijna tweeduizend vrijwilligers beantwoorden die. Een programma selecteert op basis van die antwoorden de vragen die de meeste 'normale' mensen kunnen beantwoorden.

Een gemiddelde deelnemer heeft op de eerste dag na een gebeurtenis 63 procent kans een open vraag hierover goed te beantwoorden. Bij meerkeuzevragen is dat 75 procent. Na een jaar zijn die percentages gedaald tot 20 voor open vragen en 50 voor meerkeuzevragen.