Archeologische site moet wijken voor ... museum

De Griekse autoriteiten zijn de voorbije week gestart met wat ingewijden de "vernieling" noemen van een unieke archeologische site aan de voet van de Acropolis. Op de site komt een museum dat tijdig klaar moet zijn voor de Olympische Spelen van 2004.

Belga

BR>

De antiquiteiten, onder andere indrukwekkende resten van een christelijke stad en Romeinse baden, dateren uit het late Neolithicum tot de post-Byzantijnse periode. Als bewijs van de permanente bewoning van Athene zouden de resten meer zeggen over de historische evolutie van de geboorteplaats van de democratie dan welke andere vondsten dan ook.

Terwijl de bulldozers maandag de gebouwen rondom de site met de grond gelijk maakten, stelden 300 prominente Griekse archeologen en architecten het "culturele vandalisme" aan de kaak in een petitie. Afgelopen week startte het conservatieve parlementslid Petros Tatoulis een rechtszaak voor het Griekse hooggerechtshof tegen "de vernieling van de culturele erfenis".

De Griekse minister van Cultuur, Evangelos Venizelos, stelde afgelopen week de plaatsing van de fundamenten uit, maar hij ontkende dat de vondsten te belangrijk waren om de bouw van het museum uit te stellen. "Waar je ook graaft in Athene, ontdek je antiquiteiten en research heeft aangetoond dat deze niet van onschatbare waarde zijn. Het museum zal in 2004 af zijn".