Twintig van 44 eilandbewoners verdacht van seksueel misbruik

Ongeveer twintig mannen van het eiland Pitcairn in de Stille Oceaan worden mogelijk in Nieuw-Zeeland vervolgd wegens seksueel misbruik van meisjes op het eiland, waar in totaal 44 mensen wonen. Pitcairn is een Brits protectoraat. Anderhalf jaar geleden begonnen politieagenten uit het graafschap Kent in het zuiden van Engeland aan een onderzoek naar een verkrachting, die in december 1999 zou hebben plaatsgevonden. Sindsdien zijn er veel meer gevallen van seksueel misbruik aan het licht gekomen.

AP Ned

BR>

De meeste verdachten wonen nu in Auckland in Nieuw-Zeeland. Volgens een Nieuw-Zeelands radiostation wil de openbaar aanklager van Pitcairn, tevens advocaat te Auckland, het proces in die stad laten plaatsvinden. Nieuw-Zeeland zou een wetswijziging moeten doorvoeren om dat mogelijk te maken.

De eerste bewoners van Pitcairn waren de Engelse zeelieden die zo'n tweehonderd jaar geleden de beroemde muiterij op de Bounty pleegden.

Als het proces doorgang vindt, is het het tweede in de geschiedenis van Pitcairn. Het vorige vond in 1897 plaats. Toen werd Harry Albert Christian op Fiji opgehangen omdat hij zijn vrouw en kind had vermoord. Christian was een nazaat van Fletcher Christian, de aanvoerder van de muiters.