Alan Greenspan optimistisch

Alan Greenspan, de voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, zegt dat de economie op weg is naar een solide herstel. Maar nieuwe bedrijfsschandalen kunnen de herneming bedreigen.

Belga

De Fed is alvast optimistisch en verwacht dit jaar een economische groei van 3,5 tot 3,75 procent. In februari luidde de prognose nog 2,5 procent.

Greenspan verwacht dat er in de komende weken nog schandalen aan het licht kunnen komen, want "de bedrijfsleiders zijn nu verplicht om hun boeken te herzien." De Fed-voorzitter sprak zich ook uit voor de toepassing van zware straffen voor bedrijfsleiders die de wet niet respecteren, anders "zal ons boekhoudsysteem en het bestuur van de bedrijven niet optimaal functioneren".

Hij waarschuwde wel voor een aantal onzekerheden die nog wegen op de Amerikaanse economie, zoals "de zwakke heropleving van de investeringen, mogelijke nieuwe financiële schandalen, de evolutie van de toestand in de wereld en het terrorisme."

Om te garanderen dat de herneming niet ontspoort, zal de Fed "de huidige soepelheid van het monetair beleid behouden". Met andere woorden, de rente blijft behouden op 1,75 procent.