Mosselschaarste bij aanvang seizoen

Schaarste is troef bij de aanvang van het Zeeuwse mosselseizoen. Toch verwacht de branche dat de prijzen die straks voor een maaltje moeten worden betaald niet veel hoger zullen liggen dan vorig jaar.

Belga

Eigenbelang speelt hierbij een rol, aldus directeur Leerling van brancheorganisatie het Mosselkantoor in Yerseke. De mossel is de afgelopen jaren al flink duurder geworden. De consument lijkt niet bereid te zijn om nog meer te betalen. Dit vergt zelfbeheersing van de Zeeuwse mosselbranche om de prijzen enigszins in toom te houden, temeer omdat de concurrentie op de loer ligt.

De Nederlandse mosselkwekers krijgen in toenemende mate te maken met concurrentie uit Spanje, Ierland, Italië en Noorwegen. "Als marktverlies te lang duurt, krijg je het niet meer terug. Dat is al het geval met de Franse markt en dat moeten wij met België zien te voorkomen".

Lag de gemiddelde veilingprijs in het seizoen 1999/2000 nog op 59 euro per mosselton (honderd kilo), het daaropvolgende seizoen was dat 125 en vorig seizoen 168 euro. Tijdens de eerste veilingweek, vanaf vorige week dinsdag, bood de handel gemiddeld 150 euro. Maandag schoten de prijzen echter de lucht in: toen werd tussen de 160 en 260 euro genoteerd.