IRA verontschuldigt zich voor burgerslachtoffers

Het verboden Iers Republikeins Leger (IRA) heeft dinsdag zijn excuses aangeboden voor alle burgerslachtoffers die zijn gevallen bij de al dertig jaar durende strijd tegen het Britse leger. "Het is nooit onze bedoeling geweest om niet-strijders te doden of te verwonden, de werkelijkheid is dat dit bij verscheidene gelegenheden wel gebeurd is", aldus een deel van een schriftelijk excuus dat de IRA dinsdag stuurde.

AP Ned

De excuses komen enkele dagen voor de herdenking van Bloody Friday, een aanslag op 21 juli 1972 in Belfast, waarbij zeven burgers en twee soldaten om het leven kwamen en vele gewonden vielen.

Naast de excuses voor het doden van "onschuldigen" erkent de IRA het leed dat is veroorzaakt bij de nabestaanden van Britse soldaten en politieagenten die door de organisatie om het leven werden gebracht. De IRA besluit de excuusbrief met de verklaring dat de organisatie nog altijd streeft naar "vrijheid, gerechtigheid en vrede in Ierland" en dat ze het vredesproces volledig steunt. "Onderdeel daarvan is het erkennen van fouten uit het verleden en de pijn en het lijden dat we hebben veroorzaakt."