VS bestraffen vervalsen financiële jaarverslagen

De Amerikaanse Senaat heeft maandag unaniem ingestemd met een ingrijpende herziening van de aansprakelijkheidsregeling bij bedrijven. Met 97 tegen nul stemmen besloten de senatoren dat bedrijfscriminaliteit voortaan met hoge geldboetes en gevangenisstraffen moet worden bestraft en dat er nauwer toezicht moet worden gehouden op de accountancy-sector.

AP Ned

BR>

De wet was door Democraten en Republikeinen gezamenlijk ingediend. Door een reeks boekhoudschandalen bij onder meer Enron en WorldCom is het vertrouwen van de Amerikanen in het bedrijfsleven ernstig geschaad, wat de recente economische opleving in gevaar dreigt te brengen.

De nieuwe wet bepaalt dat aandelenfraudeurs voor tien jaar achter de tralies kunnen verdwijnen. Bovendien kunnen volgens de wet topmannen en -vrouwen van ondernemingen en hun financiële directeurs boetes van maximaal een miljoen dollar en een gevangenisstraf van vijf tot tien jaar opgelegd krijgen als er met hun medeweten met de jaarcijfers is gesjoemeld. Persoonlijke leningen van ondernemingen aan bestuursleden zijn onder de nieuwe wet niet meer toegestaan en als ingewijden in een bepaald bedrijf van plan zijn in aandelen van dat bedrijf te handelen, moeten ze daar de beurstoezichthouder SEC uitvoerig van op de hoogte stellen.