Witte Huis komt met beleidsplan tegen terrorisme

Het Witte Huis heeft maandag het lang verwachte beleidsplan op het gebied van terrorismebestrijding en nationale veiligheid bekendgemaakt. President George Bush zal het plan dinsdag officieel presenteren. De belangrijkste maatregel die het plan voorstelt, is de oprichting van een ministerie van binnenlandse veiligheid. Daarnaast wil de regering de wetgeving in de Amerikaanse staten uniformer maken en de bevoegdheden van de president uitbreiden.

AP Ned

BR>

"Onze vijand is slim en vastberaden", schreef Bush in de begeleidende brief bij het 100 pagina's tellende document. "Maar wij zijn slimmer en nog meer vastberaden", aldus Bush. De regering wil met het te voeren beleid terrorisme voorkomen, de kwetsbaarheid voor aanslagen verminderen en in het geval van een aanslag de schade zoveel mogelijk zien te beperken.

De oprichting van een ministerie van binnenlandse veiligheid is volgens het Witte Huis de grootste verandering op regeringsniveau in de Verenigde Staten sinds de Tweede Wereldoorlog. Voor het nieuwe ministerie zullen 169 duizend mensen werkzaam zijn. De kustwacht, de immigratiedienst en de douane zullen onder het ministerie komen te vallen en het zal de werkzaamheden van de CIA en de FBI gaan coördineren.