Noodweer verrast Belgische scouts

Een veertigtal jongeren van een Belgische scoutsvereniging, die deelnamen aan een wandeltocht op het plateau van Beille in het zuid-westen van Frankrijk, zijn maandagochtend gered nadat ze in grote problemen verkeerden door het noodweer in de streek.

brousseeuw

BR>

Twee jongeren hadden last van onderkoelingsverschijnselen, één van hen moest in het ziekenhuis opgenomen worden in het Centre hospitalier interrégional du Val d'Ariège (CHIVA) in Foix. Hij verkeert niet in levensgevaar.

De groep vertrok zondagochtend voor een wandeltocht van enkele dagen. Drieëndertig kinderen, allen tussen 12 en 18 jaar, en hun zeven begeleiders, sloegen zondagavond alarm via een gsm. Ze bevonden zich op meer dan 1.500 meter hoogte en werden verrast door de sneeuw en hevige windstoten van meer dan 100 km/u.

Een zoektocht zondagavond leverde niets op. Het was pas maandagochtend dat de reddingsdiensten de groep terugvonden in een hut op de bergflank. De jongeren werden naar het dichtstbijzijnde dorp gebracht.

De scoutsvereniging had twee dagen voor het vertrek geïnformeerd naar de omstandigheden op het plateau. Ze had toen de raad gekregen de tocht niet te ondernemen wegens het slechte weer. Een raad die blijkbaar in de wind werd geslagen.