Ontsnapte doder geeft zich aan in Nederland

Merouan R., de moordenaar die vorige week uit de Leuvense hulpgevangenis ontsnapte, heeft zich in Nederland bij de politie aangegeven. De kans dat de man aan België wordt uitgeleverd, is vrijwel onbestaande.

BR>

Merouan ontsnapte met twee medegedetineerden door met een zelfgemaakte ladder over de muur te klimmen. De drie werkten in de keuken. Ze konden aan een sleutel geraken, maar die zat niet - zoals eerder werd bericht - op de keukendeur zelf. Hoe ze wél een sleutel in hun bezit kregen, is voor de gevangenisdirectie intussen duidelijk. Die heeft de nodige maatregelen getroffen om herhaling te voorkomen.

Merouan, die Nederlands onderdaan is, had al eerder gevraagd om zijn straf in Nederland te mogen uitzitten. De man heeft zich vorig weekend aan de Nederlandse autoriteiten overgegeven. Aangezien Nederland geen onderdanen uitlevert, zal hij vermoedelijk in Nederland een nieuw proces krijgen. In België werd hij ontoerekeningsvatbaar verklaard. Als de Nederlandse justitie dezelfde denkrichting volgt, riskeert Merouan in eigen land 'tbs', wat betekent dat hij ter beschikking van de staat wordt gesteld. Van de twee andere ontsnapte gevangenen is er geen spoor.