Bioland beschikte niet over nodige licenties

Het bedrijf Bioland uit Arendonk, dat ervan verdacht wordt een afvalpartij mpa te hebben vermengd in glucose voor veevoer en frisdrank, beschikte niet over een licentie om producten aan de voedingsdindustrie te leveren. Dat heeft minister toegevoegd aan Buitenlandse Zaken Annemie Neyts maandagavond in Brussel gezegd.

Belga

BR>

Bioland, failliet sinds mei 2002, beschikte bovendien ook niet over een licentie om chemisch afval te verwerken, afval dat geleverd was door een Ierse firma, voegde Neyts er tijdens een Europese raad voor de Landbouwministers aan toe. Neyts vertegenwoordigde België op deze raad, die voor een deel gewijd was aan de maatregelen tegen de besmettting die mogelijk elf van de vijftien EU-lidstaten treft.

De minister had het over de maatregelen die in België genomen zijn en over de vooruitgang van het administratief en gerechtelijk onderzoek tegen het bedrijf uit Arendonk. Neyts benadrukte ook dat het Ierse bedrijf het chemische afval naar België exporteerde zonder dat Ierland dit aan België had gemeld, wat in strijd is met de Europese regels.

Neyts verzekerde dat de Belgische autoriteiten een reeks maatregelen genomen hebben na de ontdekking van MPA in dierenvoer in Nederland, van waaruit vervolgens tussen begin juni en begin juli 15.500 ton werd uitgevoerd naar Duitsland, België, Frankrijk en Spanje.