Batman en Superman in één film

De Duitse Hollywoodregisseur Wolfgang Petersen (bekend van "Das Boot", "The Never Ending Story", "In the line of Fire" en "The Perfect Storm") gaat voor producent Warner Brothers Hollywoods superhelden Batman en Superman samen in één film stoppen.

Belga

Het idee, door de Amerikaanse filmpers al de 'clash of the titans' genoemd, gaat uit van de mercantiele veronderstelling dat twee geheide kaskrakers samen zoiets als een supermonsterhit moet opleveren. De Amerikanen lopen momenteel hun bioscopen plat voor die andere uit de stripwereld opgedoemde held, Spiderman.

Wie in de rollen van beide helden zal kruipen, is nog niet bekend.

Petersen maakt zich sterk, begin volgend jaar met de opnames te kunnen starten. Bedoeling is de film in première te brengen tijdens de zomer - het traditionele topseizoen in Noord-Amerika.

Aan het vakblad Hollywood Reporter vertrouwde de Duitse cineast toe, het als Europeaan "een heel bijzondere uitdaging" te vinden, "beide Amerikaanse iconen in één film samen te brengen". Petersen is naar eigen zeggen opgegroeid met Amerikaanse comics, wat het project voor hem des te fascinerender maakt.

De film zal gebaseerd zijn op een script van Andrew Kevin Walker. In principe blijft de hele inhoud een staatsgeheim, maar als teasertjes lekte toch al uit dat de prent ook ruimte biedt aan "drie grote vrouwenrollen", dat de actie ondergeschikt zal zijn aan de karaktertekening (mocht dat waar zijn, een primeur in het blockbustergenre) en dat gefocust zal worden op het conflict tussen beide helden. Dat kan ook niet anders, zei Petersen: Superman incarneert macht en alles wat duidelijk, helder, nobel en rechtvaardig is, terwijl Batman een duister, obsessief en wraakzuchtig personage is.

Overigens is het idee van het samenbrengen van twee idolen of publiekstrekkers niet nieuw. Reeds het Oude Hollywood vergastte ons op verhalen als "Frankenstein meets the Wolfman" of "Abbott and Costello meet Frankenstein". Het voordeel van twee voor de prijs van één, een beproefd procédé in de wasproductensector, is dat de reeks sequels schier eindeloos wordt: van Superman meets Godzilla over Spiderman meets Harry Potter tot Rocky meets Meryl Streep.