Politieke rellen in Paraguay

Landelijke protestbetogingen tegen president Luis Gonzalez Macchi van Paraguay zijn maandag in de hoofdstad Asuncion uitgelopen op rellen. De politie schoot traangas en rubberkogels af op honderden betogers. Zeker vijftien mensen raakten gewond.

AP Ned

BR>

De betogers waren in Asuncion en andere delen van het land de straat opgegaan om hun ongenoegen te laten blijken over het besluit van Gonzalez Macchi om de "staat van uitzondering" af te kondigen. Met die maatregel had de president zichzelf en zijn regering eerder op de dag meer bevoegdheden toegekend om zo protesten tegen zijn regime te kunnen tegenhouden.

Het is voor het eerst dat het bewind van Gonzalez Macchi zo onder vuur ligt. Paraguay is een van de armste landen van Zuid-Amerika en het wordt geplaagd door een economische crisis. De nationale munteenheid, de guarani, is de afgelopen tijd veel minder waard geworden.

Oud-senator Gonzalez Macchi werd in 1999 president, nadat zijn voorganger Paul Cubas na dagen van straatprotesten waarbij zelfs doden vielen was afgetreden.