Onthaalmoeder in staking tegen beslissing regering

Onthaalmoeder Lieve Redant uit Aartselaar gaat maandag in staking. "Het sociaal vangnet voor onthaalmoeders, opgericht door de Vlaamse regering op 10 juli, is niet goed", zegt Redant. "Want als we werken, werken we volgens de overheid niet. We krijgen immers geen loon, alleen een onkostenvergoeding. En als we niet (kunnen) werken, werken we wél. Want we zijn toch belastingplichtig".

Belga

De voorziene vervangingsinkomens zijn minimaal, weet de onthaalmoeder uit Aartselaar. Er dreigt ook een fiscaal verlies door het verdwijnen van de huwelijkscoëfficiënt. Gevolg? De onrechtvaardige toestand waarin we werken, verbetert slechts minimaal. Nochtans hebben werknemers recht op een volwaardig statuut, terwijl wij niet eens het minimumloon halen ondanks lange werkdagen en een zware verantwoordelijkheid.

Onthaalmoeder Redant, die in april dit jaar een rechtzaak bij de arbeidsrechtbank heeft ingespannen om een volwaardig statuut af te dwingen, neemt het ook niet "dat de huidige regeling wordt verkocht als een goede zaak, een oplossing voor alleenstaande onthaalmoeders. Want hoe kan je rondkomen met een loon onder het minimumloon?"