FBI schaduwde hertog van Windsor

Print
De Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog de hertog en hertogin van Windsor laten volgen door de federale recherche FBI. Hij deed dat omdat er sterke verdenkingen waren dat het stel sympathiseerde met de Duitsers en er geruchten de ronde deden dat de hertogin een verhouding had gehad met een nazi-kopstuk. Dit blijkt uit documenten van de FBI waar The Guardian de hand op heeft weten te leggen.
BR>
De hertog deed in 1936 als koning Edward VIII afstand van zijn troon omdat de Britse regering niet wilde instemmen met een huwelijk met de gescheiden Amerikaanse Wallis Simpson. Uit de FBI-documenten blijkt dat de Amerikanen ervan overtuigd waren dat Edward tot aftreden was gedwongen wegens de pro-nazi houding van zijn echtgenote en niet omdat zij eerder gescheiden was.

Londen zat steeds meer in zijn maag met de pro-Duitse houding van het paar en uiteindelijk besloot premier Winston Churchill de hertog te benoemen tot gouverneur van de Bahamas om hen op een plek te krijgen waar zij geen schade konden aanrichten.