Schertsbisschop wijdt vrouwen in als priester

Zeven vrouwen, uit Duitsland, Oostenrijk en de Verenigde Staten, zijn zaterdag in het Duitse Passau tot priester gewijd door een dissidente Argentijnse 'aartsbisschop'. De plechtigheid vond plaats op een rondvaartboot die in Passau had aangemeerd.

Belga

Niet alleen de bisschoppen van de Rooms-Katholieke Kerk, maar ook de basisbeweging in de RK hadden zich tevoren al van de gebeurtenis gedistantieerd.

De belangrijkste celebrant tijdens de priesterwijding was de voormalige rooms-katholieke priester Romulo Braschi: hij is 'aartsbisschop' van de Katholiek-Apostolische Charismatische Kerk Jezus Koning. Braschi werd door bisschop Roberto Padin, bisschop van de Katholiek-Apostolische Kerk van Brazilië, gewijd tot "aartsbisschop van München, Zürich, Buenos Aires en San Salvator de Bahia". Hij is gehuwd met de vroegere non Alicia Cabrera, docente aan de Kunstacademie in München.

Braschi, afkomstig uit Argentinië, beperkt zich niet tot het christendom. In 1996 stichtte hij in München de Vereniging Carismatica-Oxala-Nana, een "natuurreligie" die de Afro-Argentijnse Umbanda-religie van het volk Gege Nana wordt genoemd. Verder is hij bekend om zijn 'spirituele reinigingsrituelen'. Daarbij zou hij volgens het aartsbisdom München patiënten grote geldbedragen hebben afgetroggeld.