Alternatieven voor gazon

Misschien zijn er wel grote delen van je gazon waar je zelden of nooit over loopt? Dan kan je daar evengoed plantjes zetten waar je gerust af en toe op mag trappen. Deze plantjes brengen iets meer leven in je tuin dan een steriele grasvlakte. En je hoeft ze niet wekelijks af te maaien.

BR> Als je een levend tapijt maakt met andere planten dan gras, hoef je niet te maaien, maar moet je wel geregeld wieden, snoeien en gieten, en het is vrij duur in aanleg omdat je heel veel plantjes nodig hebt. Maar zo'n kruidentapijt heeft zeker ook voordelen. Het is decoratief, het geurt heerlijk als je er over loopt en in de zomer zorgt het voor kleur in de tuin met zijn bloemetjes. Voor een kruidentapijt kan je niet alle planten gebruiken. We geven een paar tips.

* Chamaemelum nobile 'Treneague' of loopkamille wordt het meest gebruikt als alternatief voor gazon. Deze kamille bloeit niet maar geurt wel heerlijk als je er een keer over stapt. De plant is niet geschikt voor constante betreding, daar kan hij niet tegen. Chamaemelum nobile 'Treneague' vormt een heel mooi lichtgroen tapijt.

* Mentha requienii of kruipende Corsicaanse munt is ook heel geschikt voor een kruidentapijt.

* Lage tijmsoorten als Thymus doerfleri en Thymus serpyllum doen ook heel goed dienst, maar pas ermee op als u kleine kinderen hebt. Deze plantjes trekken heel veel bijen aan, en misschien kunnen uw kinderen een steek oplopen. Als het kruidentapijt enkel decoratief is en niet wordt belopen, kan je ook andere laagblijvende planten gebruiken.

* Sagina subulata 'Aurea' of vetmuur is een bodembedekker die graag zon heeft en in volle zomer witte bloemetjes krijgt.

* Acaena of stekelnootje heeft zilvergrijze of grijsgroene bladeren en bloeit ook in de zomer. Deze plant krijgt stekelige vruchtjes.

* Cotula hispida houdt van droogte en volle zon, is een typische bodembedekker voor de rotstuin. Hij krijgt gele bloemetjes in volle zomer.

* Dichondra heeft grijze of groene blaadjes en houdt van volle zon maar heeft ook ruim water nodig.