WorldCom onder toezicht van de rechtbank

Een rechter in New York heeft vrijdag een commissaris aangesteld bij het noodlijdend telecombedrijf WorldCom. Die moet een oogje houden op de aan de bedrijfstop uitgekeerde salarissen en voorkomen dat documenten vernietigd worden.

Belga

De commissaris is benoemd op vraag van de Amerikaanse beurswaakhond SEC die het bedrijf van fraude beschuldigt. Hij moet erop toezien dat leden van het management geen salaris of vertrekpremie ontvangen die niet in verhouding staan tot de financiële toestand van de onderneming.

WorldCom is vrijdag gestart met de ontslagprocedure voor 17.000 werknemers. Tegelijk wordt er onderhandeld met de banken over noodkredieten. Die zijn noodzakelijk om het bedrijf te doen overleven.

De commissaris kreeg ook de opdracht mee om ervoor te zorgen dat alle documenten die belangrijk kunnen zijn voor het onderzoek, niet verdwijnen.

De manipulatie van de boekhouding bij WorldCom wordt geschat op 3,8 miljard dollar, dat is "zonder voorgaande," zegt de SEC. Lopende uitgaven werden als investeringsuitgaven geboekt, waardoor het resultaat gedurende vijf kwartalen kunstmatig werd opgeblazen.

Aangeboden door onze partners