Brits kernafval onveilig opgeslagen

Print
Bijna 90 procent van het Britse kernafval ligt zo onveilig opgeslagen dat er explosies en lekken kunnen ontstaan. De gevolgen kunnen desastreus zijn, aldus een rapport waarop de Britse krant The Observer de hand heeft weten te leggen.
BR>
Het gaat om radioactief materiaal dat afkomstig is van kernreactoren en opwerkingsfabrieken. Het bevindt zich verspreid over 24 lokaties in Groot-Brittannië. Onderzoekers van een adviescommisie van de regering zijn te weten gekomen dat meer dan 70.000 kubieke meter van dit kernafval nog veilig opgeslagen moet worden.

De Britse ministers van Milieu en Defensie, Becket en Hoon, kregen het rapport afgelopen week in handen. De Britse staatssecretaris voor Milieu Meacher ontkent in The Observer dat het materiaal onveilig is, maar hij geeft toe dat er een ernstig probleem bestaat rond de opslag. Deskundigen spreken van een giftige tijdbom en waarschuwen voor een ramp.

Veel van de opslagplaatsen waar het kernafval ligt, zijn verouderd. Werknemers die met het afval te maken hebben, moeten beschermende kleding dragen. Volgens een medewerker van de milieuorganisatie Greenpeace zijn miljarden nodig om het probleem van de steeds groter worden afvalberg op te lossen. Hij waarschuwt ervoor dat het kernafval doelwit van worden van terroristische acties.